torstai 24. huhtikuuta 2014

Siman historiaa



                                           Siman historiaa







Katselin tässä aamulla kun emäntä vappusimaa laitteli. Sitten ulkona aamukahvia juodessani jäin miettimään siman historiaa. Läksin kävelylle ja metsässä näin alanmiehiä ringissä istuskelevan. Pullo kiersi.
Kysyin, että mitä hyvää hörppivät. No olivat tehneet omaa, vahvaa simaa. Kysyinkin näiltä viisailta tietäjiltä siman historiasta.

Kertoivat minulle kokemuksen syvällä äänellä salaisuuden. Muinoin eleli Jätkäsaaressa wanha maankertäjä Eikka. Reissuillansa kierteli muailmoo. Oli kuulemma käynyt Kulosaaressa asti. Eikka oli hyvät simat valmistanut. Oli kuulut paljon tarinoita, vielä vanhemmilta maankiertäjiltä.
Wanhan wanhan tarinan mukaan sima on alunperin erittäin kaukaa ja kylmistä oloista kotoisin. Nimittäin Simalajan vuorilta. Siellä ovat muinoin kansat eläneet vanhoiksi juuri siman avulla. Olivat kuulemma kaikki kuolleet aina terveinä. Simasuiksi vaimojaankin kutsuivat.
Tämän tarinan kuultuani poistuin mietteliäänä puistosta. Kuulin miesten huutavan perääni ja toivottelevan kireitä simoja.

- John Parta -






.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti