tiistai 1. heinäkuuta 2014

Kas-Pin taistelupuukko




Kas-Pin taistelupuukko.


Tartun oikealla kädellä kahvaan. Sormet lomittuvat kahvan tukeviin poimuihin. Vedän hellästi 31 cm pituisen, jämäkän komeuden esiin tupesta. Istuu käteen kuin taidokkaimmin tehty hansikas. Katson käsin taottua terää. Auringon säde osuu terään, silmiä häikäisee. Tulee harras olo. Huokaisen.
Tottakai se istuu kuin hansikas. Onhan se tilaustyönä tehty, juuri minun käsieni mittojen mukaan.
Kädessäni on legendaarinen Kas-Pin taistelupuukko, eli nimeltään sormipuukko. Tällaista komeutta ei monella ole. Puukkomalleja Kas-Pinissä on monia. Sormipuukossa on se erikoinen etu, että otetta ja kättä voi tarpeen mukaan vaihtaa.
Kas-Pin on tarinan mukaan vanha suomalainen taistelulaji. Sotataito. Aina 1100-luvulta lähtien. Kertoman mukaan taito on kulkenut Valkosen suvussa isältä pojalle ja joskus tytöllekkin. Suljetussa piirissä, suvun kesken, sitä on harjoitettu vuosisatoja ja taitoa siirretty seuraaville sukupolville.
Lajin viimeisenä edustajana,maailmaa kiertänyt, Kaarlo Valkonen, Hankasalmelainen, 64-vuotias herrasmies, on halunnut nyt avata salaisuuden verhoa. Taatakseen perinteen jatkumisen jälkipolville. Kaarlo on vetänyt lukuisia Kas-Pin leirejä ja treeni-iltoja alan harrastajille. Kaarlo Valkonen on myös kouluttanut useita Kas-Pin opettajia ympäri suomea. Monella Kas-Pin harrastajalla on pohjana myös jonkin muun itsepuolustuslajin tausta.

Takaisin kädessäni lepäävään puukkoon. Terä, tuo 15 cm pitkä viilto- ja pistoväline herättää mahtavan voiman tunteen ja luottamuksen. Terä on nimittäin käsintaottua järvimalmia. Muunmuassa Pyhäjärvestä on raaka-aineet käsin nostettu ja kuljetettu, seppien käsiteltäväksi. Yhden Kas-Pin puukon terän tekemiseen ja takomiseen on mennyt tuntikaupalla aikaa. Siinä on ahjo hehkunut ja terä punoittanut. On ajettu terästä paha henki ja ylimääräiset hiilet pois. Pajavasara on kerta toisensa jälkeen iskeytynyt terään, ennekuin se on kelvannut seppämestarien, tarkkojen kriteerien mukaan. Kaarlo Valkonen muistelee pappansa tehneen järvimalmista metallia puukkojen teriin. Kaarlo itsekin on sitä tehnyt, perinteisillä menetelmillä.

Otettuaan erittäin tarkat mitat minun kouristani, Kas-Pin taitaja Kaarlo Valkonen otti mukaansa terän, pätkän sopivaa puuta ja lähti verstaallensa, työstämään kahvaa, puukkoon sopivaksi. Ihmettelen miten noin valtavilla karhun kourillaan Kaarlo sai puusta tehtyä niin taidokkaan kahvan. Kahvan tekemiseen meni ammattimieheltäkin monta tuntia aikaa. Kahvaan veistettiin ja hiottiin suuret urat ja kolot, oikean tuntuman ja otteen saamiseksi. Terän ja kahvan välinen tasapaino on tarkka. Järvimalmista taottu terä onkin sitten todella terävä. Oikea teroituskulma tahkossa ja nahanpala terän kierteen poistamiseksi on se taikasana. Kas-Pin puukkojen kahvoihin käytetään koivua, katajaa, luuta ym erilaisia luonnon materiaaleja.
Kokeilen puukkoa. Kertanykäisyllä uppoaa syvälle nahkaan. No nyt luulit tietenkin, että kokeilin omaan ranteeseen. No en. Kertanykäisyllä nimittäin paksu nahkavyö katkesi. Parran tällä ajaisi helposti.
Olen käynyt Kaarlon Kas-Pin opissa. Puukon käyttöön taistelutilanteissa on monta tekniikkaa ja otetta. Kas-Pin puukko on karu, julma ja äänetön taisteluväline. Suurilla kourillaan Kaarlo valmisti myös taidokkaan ja käytännöllisen nahkatupen. Puukon saa vyölle normaali asentoon eli terä alaspäin, tai taisteluliivien vyöhön, terä ylöspäin. Eli sen voi, osatessaan, nopeasti ja äänettömästi kiskaista alaspäin ja pois tupesta.

Puukkotekniikoita ja otteita on kymmeniä. Kas-Pinin taitajan vihollinen ei edes ehdi tajuamaan mitä tapahtui.
Toimittajana ja entisenä valtion asetarkastajana, sekä aseasiantuntijana olen nähnyt lukuisia viiltimiä ja pistimiä, maailman joka kolkalta. Mutta tämä suomalainen teräseppien taidonnäyte on vailla vertaansa. Vanhojen seppien kertoman mukaan suomessa on viikinkiaikaan tehty sata kertaa taidokkaampia miekkoijen teriä kuin muut. Jopa taidokkaimmat samuraimiekkojen pyhät terät jäivät kalpenemaan itäsuomalaisten seppämestarien terien rinnalla. Kristinuskon tullessa suomeen, inkvisitioiden kulta-aikaan poltettiin seppiä paholaisen kätyreinä. Silloin tuo taidokas perinne katosi tuhkana tuuleen. Mutta nyt ilokseni saan pitää käsissäni taidokasta suomalaisen seppämestarin taidonnäytettä.

Kas-Pin sormipuukon hinta, 249 euroa, ei ole puukoksi halpa, mutta halpaa en etsinytkään. On tämä käsin tehtynä käyttö- ja keräilyesineenä arvokas muisto. Ja mietin sitä ammattimiesten työmäärää, jonka uhrasivat tämän tekemiseen. Osa suomen historiaa.
Tämä yksilö tässä, lienee viimeinen kappale, joka on järvimalmista taotulla terällä valmistettu. Sillä järvimalmin teko on erittäin työlästä ja hankalaa puuhaa. Järvimalmista saadakseen metallia on tehtävä rajusti töitä ja hiiliäkin menee valtavasti. On siirrytty uuteen aikaan ja jatkossa Kas-Pin puukot tehdään louhosmetallista. Parhaista metalleista mitä on saatavilla.
Puukon mukana tulee Kaarlo Valkosen allekirjoittama aitoustodistus. Puukot on numeroitu. Joka puukko tehdään asiakkaan käden ja sormien mittojen mukaan.

Pyöritän viuhuvaa terää ilmassa, ja salaman nopealla ranneliikkeellä, sekä kauan opettelemallani otteella siirrän sekunnin murto-osassa puukon toiseen käteen. Muutama näppärä viiltoliike ja taistelu on ohi. Siis jos edessäni olisi ollut oikea vastustaja. Katson vielä taidokkaasti tehtyä esinettä. Työnnän äänettömästi takaisin tuppeen ja laitan seinälle roikkumaan. Arvoiselleen paikalle. Moni sisääntulija kiinnostuu ja haluaa nähdä sen, sekä kuulla tämän puukon tarinan. Kokoelmissa on useita hienoja puukkoja mutta tällä, Kaarlon tekemällä keräilyharvinaisuudella on erityinen sija kokoelmissani.

  • John Parta -



.

1 kommentti:

  1. Uskomatonta Tuubaa ! Oikeaoppinen Kas-Pin nimittäin on saavutettavissa vain ja ainoastaan Valkosen suvun naisten antaman "opetuksen" perusteella sekä opettamana. Olen yrittänyt jo pitkän aika vokotella erästä Hankasalmen jollei kauneintä niin kuitenkin hehkeätä lyyliä, jonka kämmenet ovat kuin karhulla. Sellaisilla kun vehkeeseen tarttuu niin sotataijot lähtevät kyllä varmaan aika nopeasti kehittymään...? Itseasiassa sovimmekin tapaamisen tässä menneen kesän aikana mutta yllättäen paikalle saapui joku nuori kossi koivuvitsoja kädessään ??? Sain torjuttua hänen lähentely-yrityksensä parilla napakalla munapotkulla, ja niin tiemme erosivat dramaattisesti ! Niinpä kysyisinkin, olisiko Kas-Pin'issa minkäänlaista naiseniskutekniikkata, sisämaan tyylillä, onhan kyseessä kuitenkin Hankasalmen naisten (Valkosen suvun naisten hengissäpitämä sotataito. Kunnioittaen, Ritzo Kaspiainen

    VastaaPoista