perjantai 25. heinäkuuta 2014

Haastattelussa Kai Hallamaa


Tänään haastattelussa Kyokushin karateliiton puheenjohtaja Kai Hallamaa.

Me tunsimme Kaitsun kanssa jo teini-iän kynnyksellä. Muistan Kain jo nuoruudessa harrastaneen kamppailulajeja. Muistan Kaitsun olleen jo silloin nopealyöntinen. Olen monet kerrat ottanut nopeat nokoset Kaitsun salakavalan koukun nukuttamana.

Olet kotoisin Nurmijärven Valkjärveltä ja asut nykyään Loimaalla.

Milloin ja miten innostuit nuorena kamppailulajeista?
En muista ,sillä olen ollut kiinnostunut niinkauan kuin muistan ,kiinnostunut erilaisista kamppailulajeista,eli kaippa se on jo saatu äidinmaidossa.

Kuka oli nuoruutesi idoli kamppailulajeissa?
No tottakai Muhammed Ali....

Kuulemani mukaan olit nyrkkeilijänä SM tasolla. Pitääkö tämä paikkansa?
Joo pitää mutta mikä riittää SM tasoon??? Parikertaa otin osaa SM kilpailuihin ,en pärjännyt.Avoimissa TUL:n SM kisoissa sijoituin toiseksi vuonna 1995. 63.5 kg:n sarjassa.

Miten innostuit karatesta?
Olen aina ,niinkuin sanoin aiemmin kiinnostunut erilaisista kamppailulajeista ja Karate tuli muistini mukaan joskus 80 luvun alussa ihan tarkkaa vuotta en muista,milloin nyt Kokondo perustettiin?

Milloin Kyokushin tuli kuvioihin?
Kokondo oli Kyokushinin johdannainen ,ja näinollen siis kyokushinin sukulaistyyli ainakin silloin alkuvuosina joten näin ollen Kiukkari oli jo alussa jollakintavalla mukana, mutta vuonna 2004 muutin Intiaan puoleksi vuodeksi harjoittelemaan Kiukkaria täysipäiväisesti niinsanotuksi uchi deshiksi eli salilla asujaksi, jonka jälkeen siirryin Ruotsiin puoleksi vuodeksi.

Kannattiko Intian reissu? Kyllähän aina tuollaiset reissut kannattaa.

Mikä oli sen reissun anti?
No kokemusta tuli erilaisesta kulttuurista sekä myöskin Kiukkaria opin joka siis jatkui naapurissamme siis oppiminen.

Olet muutoinkin kiertänyt kisa- ja treenimatkoilla ympäri maailmaa. Myös Japanissa olet käynyt. Opiskelitko siellä Kyokushinia?
Japanissa sekä Okinavalla kävimme. Siellä ei treenattu Kiukkaria, mutta katsottiin Kyokushin Unionin MM- kisat johon myös otti menestyksekkäästi osaa minun oppilaani Ossi Karppinen.

Kenen opettajan johdolla opiskelit?
Intiassa Sensei Di-Kum:in johdolla ja Ruotsissa Sensei Wiklundin Johdolla. Wiklund on muuten nykyään Sihan joka meinaa vähintään mustanvyön 5 danin vyöarvoa.

Mikä vyöarvo sinulla on tällähetkellä Kyokushinissa?
Musta vyö, 2 dan.

Miten Kyokushin karate eroaa tavallisesta karatesta?
Kerro mulle ensin mikä on (tavallista) Karatea niin voin sitten hieman valoittaa sinua! Kyokushinissa matsataan ilman suojuksia. Kontakti on sallittu tai siis pakollinen. Päähän ei kilpailusäännöillä lyödä mutta muuten saa treeneissä potkia päähän sekä lyödä ympäri kroppaa täydellä kontaktilla. Sukupuolielimiin lyönnit ja potkut ovat kiellettyä aluetta.

Milloin siirryit Suomen Kyokushin karateliiton johtoportaalle?
No tuo on hieman virheellistä tietoa. Olen siis oman Liittoni nokkamies täällä Suomessa joka on nykyisin So Kyokushin. Suomeen on tullut myös muita Kiukkariporukoita.

Onko Kyokushin herättänyt kiinnostusta suomalaisissa harrastajissa?
Kiinnostusta on kovastikin, mutta se on vain teoreettista ei se ole siirtynyt dojolle (saliin), eli kyselyitä tulee aina sillointällöin mutta todellisia harrastajia harvoin.

Missä Kyokushinia eli ”Kiukkaria” voi harrastaa?
Liedossa (meidän seura) ,Helsingissä (Hokkisen ) vetämä Kyokushin, Turussa sekä Torniossa. Vielä tuli jonnekin pohjanmaalle joku seura mutta en nyt muista minne kun se on niin uusi.

Mitä muita lajeja harrastat tai olet harrastanut?
Judoa, Taekwondoa, Aikidoa, Jujitsua, Kas-pinia.

Olet luonut pitkän työuran pelastuslaitoksella. Missä olet nyt työssä?
Keski-uudenmaan pelastuslaitoksella.

Mikä on mieleenpainuvin työkeikka?
Eräänä kylmänä pakkastalvena piti hakea papukaija korkealta puusta.



Asut mukavassa omakotitalossa yhdessä kissojesi kanssa. Mitkä ovat kissojesi nimet?
Kissojeni nimet ovat Pörri, Karvinen, Viiru ja Pantteri.

Mitä hassuja tapoja kissoillasi on?
No niinkuin Parta itse olet nähnyt, niin ovat melkein kuin koiria, mitä tulee tapoihin sekä muuhun olemukseen, eli tulevat kutsusta luokse sekä leikkivät kuin koirat muunmuassa, ajavat takaa sekä ovat takaa-ajettavina.

Mikä on niiden lempiruokaa?
Purkkiruoka menee aina, sekä koiran ruoka ja tuo kylmäsavunauta on niiden herkkua jos joskus annan niille sitä.

Tiedän kissojesi olevan lempeitä ja rauhallisia, mutta tarvittaessa kovia petoja. Ovatko kissat opettaneet sinulle kuuluisaa Loimaalaista Miukushinia?
Ne ovat niitä kissojen salaisia tekniikoita joita ei opeteta ihmisille.

Mistä lajin nimi Kyokushin tulee, mikä on nimen alkuperä?
Se tarkoitaa: Lopullinen totuus , joka tulee siitä että perustaja Oyaman mielestä muut Karatet olivat vain Karatetanssia. Tämä siis Sosai Oyaman mielipide. Siitä nimi siis hänen mielestään Kyokusin oli ainoata oikeaa karatea.

Luulin että Kyokushin on lyhenne seuraavista sanoista. Pitääkö paikkansa?

Kaitsu
Yleensä
On
Kovin
Ukko
Sen
Hän
Ilomielin
Näyttää

No tuo lyhenne ei todellakaan pidä paikkansa!


Kyokushin on kuitenkin erittäin paljon vaativampaa kuin monet muut lajit. Mitä sanoisit nuorelle joka halajaa Kyokushin treeneihin mukaan tulemisesta?
Rohkeasti mukaan vaan ei meillä ketään telota. Homma on kyllä todella rankkaa, mutta treenit kovenee asteittain, eli lähdetään harrastajien tason mukaan menemään ns tyvestä latvaa kohti.


Kiitokset ”Kaitsu” Kai Hallamaa tästä haastattelusta. Lukuisat lukijat sekä minä etunenässä toivotan sinulle mukavaa kesän jatkoa. Kissoille terkkuja myös.

- Haastattelijana John Parta -




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti